POROČILO: Moj prvi IRO Izpit Mozirje 8.5. – 10.5.

Od 8.5. do 10.5. so potekali IRO izpiti v Mozirju. Po mailu smo dobili časovnico za poslušnost in iskanje. Moja termina sta bila v petek in pojavil se je problem, ker nisem mogel priti na izpit ta dan. Sava je takoj stopila v akcijo ter poslala mail Nadji, da me prestavi na vikend. Sledilo je še kar nekaj mailov, kdaj je prost termin in kdaj bi lahko delal. Na koncu se je izšlo in prestavili so me na nedeljo. V petek popoldan se je del naše skupine zbral na bencinski črpalki pri Lukovici, da smo skupaj odšli na veterinarski pregled s psi ter prijavo na izpit. Na poligonu smo še povadili.
Prišla je nedelja, z Uran sva se že zgodaj zjutraj odpravila na pot, saj sem imel iskanje ob 8h, družbo mi je delala še Urša. Prišla sva tako kot vedno prekmalu, zato sva morala še čakati, da so se zbrali sodniki in markerji ter vodja delovišča. Ob poklicu na štart je bila Uran že vsa navdušena, da bo lahko iskala. Med tem ko sva hodila na štart, sem preverjal kako piha veter, toda kakšnega spodbudnega vetriča ni bilo, prah se je spustil naravnost na tla. Na prihodu na štart naju pozdravi avstrijski sodnik Thaner, predebatirala sva vse formalnosti (taktika,…) ter sledil je štart. Še zadnjič sem preveril veter, vendar ni bilo sprememb. Vseeno je bilo v katero stran pošljem Uran najprej, toda že po parih metrih od štarta je prišla na sled prvemu markerju in v parih sekundah je bila pri njem. Lajala je lepo ter konkretno, tako da sem bil zelo zadovoljen, ko sva s sodnikom prišla do nje ter do ponesrečenca ki ga je našla. Z Uran sva se vrnila na pot ter ponovno pričela iskati. Ko sva prišla do znaka 100m se je Uran z dvignjenim repom pognala preko vej do roba iskalnega območja in še predno se je slišal glas sem bil že 100 odstotno prepričan, da je našla markerja, saj se je s tako zagnanostjo pognala preko vseh ovir. S sodnikom sva zaslišala glas in odšla do markerja, Uran je pridno lajala ves čas in na koncu za slovo še umila markiranta po obrazu. S sodnikom sva se vrnila na štartno točko, kjer mi je razložil kaj je bilo dobro in kaj slabo, dobila sva zadostno število točk za pozitivno oceno. Par ur kasneje sem imel še drugi del izpita, poslušnost. Predvsem me je skrbelo, da Uran ne bo počakala na odlaganju, da se bo premikala, toda moja skrb je bila zaman. Vse vaje je dobro opravila, edino poznalo se je, da je sonce pripekalo in je vse vaje delala bolj počasi kot ponavadi. Na koncu je sodnik v češčini razložil ocenjevanje vaj. Vse vaje so bile narejene korektno, sodnika je motila predvsem njena počasnost.
Ob pogledu na število prejetih točk sem se zavedel, kako uspešen  dan je za nama. Bil sem navdušen, da sta se trud in vztrajnost krepko poplačala. Mojega uspeha so se veselili vsi, tako domači del ekipe kot tudi tuji opazovalci.
Izpitov so se udeležili tudi Andrej Sterle z Gezo in Tomaž Sterle z Pino, ki sta imela izpit v petek. Andrej je opravil B izpit iz ruševine , Tomaž pa je imel malo smole in mu ni uspelo narediti IPO A (iskanja v naravi). V soboto sta imela izpit Borut Modic z Isho in Urša Valentinčič z Fly, Borut je uspešno naredil izpit IPO B, Urša pa je imela manj sreče in ni opravila IPO A. V nedeljo so poleg mene delali še Borut z svojim drugim psom Rayem, Sava Zibler z Furjo in Sara Smerdel z Oro, Borutu ni uspel izpit IPO B, Sava in Sara pa sta obe uspešno opravili B izpit iz ruševine.

Denis & Uran

Posted in Novice.