20. mednarodna vaja vodnikov reševalnih psov Ljubljana 2018

Od 18. do 20. 5. 2018 je na območju Ljubljane in okolice potekala 20. mednarodna vaja reševalnih psov Ljubljana 2018 v organizaciji Mestne občine Ljubljana in Društva vodnikov reševalnih psov Slovenije. Na vaji je sodelovalo 21 ekip iz 6 držav (Slovenija, Avstrija, Italija, Nemčija, Hrvaška in Srbija). Vaje smo se udeležili tudi vodniki EVRPL in sicer v dveh vlogah. Med tem, ko so ekipo EVRPL sestavljali Borut Modic z zlatim prinašalcem Rayem, Sava Zibler z labradorko Joy in Uroš Marjetič z labradorcem Arsom, sva bila Tomaž Džuban z zlatim prinašalcem Valom in Sara Smerdel z labradorko Oro del ekipe Mestne občine Ljubljana, v kateri je sodelovala tudi Staša Vošnjak z mejnim ovčarjem Griffom iz Društva vodnikov reševalnih psov Slovenije (DVRPS).

Vaja se je začela v petek s postavitvijo tabora in s kratko seznanitvijo s scenarijem vaje, nadaljevala se je v soboto, ko je od 6. ure zjutraj pa do polnoči potekalo delo na deloviščih. Vaja se je zaključila v nedeljo ob 10. uri dopoldne z razglasitvijo rezultatov uspešnosti ekip.

Ekipe so morale tako v 17 urah neprekinjenih aktivnosti opraviti 10 nalog na različnih delovnih točkah in sicer 4 x iskati pogrešane, zasute v ruševinah, 3 x iskati pogrešane osebe v naravi od tega 2 x iskanje ob poti in 1 x iskanje v sektorju s pomočjo GPS-a. Poleg iskanj pogrešanih so bile pred vodniki in reševalnimi psi tudi druge preizkušnje, nuditi so morali prvo pomoč poškodovani osebi, opraviti orientacijski pohod ter s pomočjo vrvne tehnike (žičnice) prečkati reko Ljubljanico in na Kongresnem trgu opraviti preizkušnjo premagovanja ovir.

Obe ekipi v kateri smo bili člani EVRPL, tako ekipa EVRPL kot ekipa Mestne občine Ljubljana sta zadane naloge več kot odlično opravili. Ekipa EVRPL, v kateri sta sodelovala dva mlada psa s praktično nič izkušnjami s tovrstnih vaj, je našla 10 pogrešanih oseb od skupno 12 in dosegla skupno 1543 točk ter s tem dosegla 5 mesto, ekipa Mestne občine Ljubljana pa je našla 11 pogrešanih oseb od skupno 12, pri čemer smo dosegli skupno 1767 točk ter zasedli odlično 2 mesto.

Posted in Novice.