o nasSmo društvo dobro usposobljenih vodnikov reševalnih psov. Naša življenja so vpeta med vsakdanji delovnik in naš prosti čas, ki je večina namenjen ukvarjanju s psi v našem primeru v glavnem z usposabljanjem psov za iskanje pogrešanih oseb v naravi, ruševinah in pod snežnim plazom. S tem se ukvarjamo z vsem srcem in naše vodilo je pomagati ljudem, ki so naše pomoči potrebni. Poleg tega so naši psi naši družinski člani in v »prostem« času naši hišni ljubljenčki za božanje in crkljanje, mi temu rečemo trepija sproščanja po  včasih preveč stresnih delovnikih.

Naši vodniki s svojimi psi so sestavni del enote za zaščito in reševanje mestne občine Ljubljana in mednarodne organizacije vodnikov reševalnih  psov IRO (International Rescue Dog Organisation), ki posreduje v primeru hudih naravnih nesreč po celem svetu. Udeležujejo se iskalnih akcij in največje zadovoljstvo je, če so pri tem uspešni in marsikdaj so. Občutek, ko družinskim članom sporočijo, da smo njihovega pogrešanega svojca našli je neopisljiv. Velikokrat so to starejši, dementni ljudje, ki odtavajo od doma, včasih se izgubijo gobarji, otroci. Potrebna je takojšnja iskalna akcija in mi kot vodniki in naši psi smo na to pripravljeni.

Psi so različnih pasem, v glavnem so to labradorci, zlati prinašalci, avstralski ovčarji, mejni ovčarji in drugi ovčarji med njimi tudi švicarski beli. Psi naj bi imeli že v osnovi prijazen značaj in pa željo in veselje za delo. S treningi jim to željo še povečujemo. Psi to radi počnejo, saj jim to predstavimo kot neke vrste igro oziroma delo, ki ji sledi nagrada. Poleg gre seveda poslušnost, ki je sestavljena iz dveh delov in sicer poslušnosti in premagovanja ovir. Seveda so tudi zelo socializirani. Sprejmejo vsakega psa, in so prijazni do ljudi.

Poslušnost in socializacija je za vsakega lastnika ključnega pomena saj je življenje s psom veliko lepše in lažje, če ima pes vsaj osnovo le te. Ničkolikokrat se znajdemo v situaciji, ko vaš kuža ne sliši in ne vidi nič drugega kot drugega kužka, se ne odziva na vaše klice, podi divjad po gozdu in vas vleče na povodcu. Že z osnovami poslušnost na naš prijazen način ki vam ga podamo na urah osnovne poslušnosti in seveda vaša doslednost bo temu naredilo konec.

To bi bilo nekaj o nas dvonožnih in štirinožnih. Včasih si ljudje ne predstavljajo kako iskanje s psom poteka, kakšen je način učenja psa, da se nauči te veščine. Za več informacij lahko brez zadržkov pokličete in vprašate. Z veseljem vam bomo poskušali odgovoriti. Tudi o osnovni poslušnosti nas lahko povprašate, saj bomo organizirali šolo učenja psov osnovne in že bolj zahtevne poslušnosti. Ta temelji na izključno pozitivni motiviranosti psa za delo.

Ekipa EVRPL